23.4.13

Sant Jordi 2013: Quatre pensaments i algunes tonteries més.


Escriptors i il·lustradors culturalment dispersos dibuixant Mortadelo-Cthulhus, Primigenis i altra parafernàlia
 a la paradeta d'una coneguda llibreria de vici i subcultura.

Per primer cop en 11 anys, he tingut el plaer de no haver de patir un Sant Jordi darrere el mostrador. Avui m'he donat el gust de sortir al matí per Vilanova i al migdia i tarda anar a Barcelona.

És agradable viure-ho així. Fins i tot m'he donat el caprici de comprar-me alguns llibres que no entraven als plans de lectura immediats, però que de ben segur es faran un lloc a la pila de pendents i s'aniran llegint.

A hores d'ara (18:00) sento a la radio i llegeixo a twitter que la gent ha saturat els punts de venda al matí i que estem, de seguir així, en línia per aconseguir una diada de Sant Jordi gloriosa. No m'extranya gens*.

M'explico: La tendència fa temps que és aquesta. Parlo des del punt de vista d'algú que ha estat a llibreria i parada i fent 'estadillos' d'aquests darrers anys. Parlem de Sant Jordis cada cop millors (en cash i números de vendes) amb uns tops de vendes cada cop més destacats (en percentil envers als que no estan al top 10 o 15 dels més venuts) i amb vendes cada cop menors dels llibres que no entren al top abans esmentat.

- I per què aquest repunt de vendes a Sant Jordi si tota la gent ficada a cultura es queixa amargament del descens de vendes? - em preguntava avui mateix un amic.

- Molt senzill: La gent cada cop compra menys llibres i només ho fa en dates molt assenyalades. Aquesta concentració en el temps fa que es venguin molts exemplars de pocs llibres i pocs de la resta.

És per això que cada cop veureu més propaganda quan s'acosten dades assenyalades (Setmana Santa, Sant Jordi, 2ona quinzena de Juliol/1era d'Agost  i Reis, és el que hi ha), degut a l'efecte concentració i al desig d'esdevenir un d'aquests llibres que entren al top dels més venuts (per l'efecte venda diada i també per efecte ressaca de la setmana després).

*Tot i que alguns argumenten que tot és degut a que al partit i que de ben segur les vendes baixaran molt a la tarda. No ho crec